ویتامین A (که با عنوان رتینول هم شناخته میشود) یک ویتامین محلول در چربی مهم است که از سیستم ایمنی، بینایی، سلامت باروری و رشد جنین پشتیبانی میکند. گرچه دریافت مقدار کافی از آن ضروری است، مصرف بیش از حد هم میتواند مضر باشد.
ویتامین آ نقش حیاتی در بدن ایفا میکند. این ویتامین به طور طبیعی در برخی غذاها وجود دارد و همچنین میتوان آن را از طریق مکملها دریافت کرد. این مقاله در مورد ویتامین آ ، از جمله فواید، منابع غذایی حاوی این ویتامین و تأثیرات کمبود و مسمومیت آن بحث میکند.
ویتامین A چیست؟
ویتامین A که اغلب به عنوان یک ماده مغذی واحد شناخته میشود، در واقع گروهی از ترکیبات محلول در چربی است که نقشی حیاتی در عملکردهای مختلف بدن ایفا میکنند. این ویتامین شامل رتینول، رتینال و استرهای رتینیل میشود و در دو نوع کلی یافت میشود:
1. ویتامین A از پیش ساخته شده
- این نوع ویتامین که به نام رتینول و استرهای رتینیل نیز شناخته میشود، منحصراً در محصولات حیوانی مانند گوشت، لبنیات، جگر و ماهی یافت میشود.
- به طور مستقیم توسط بدن جذب و به فرم فعال خود تبدیل میشود.
2. کاروتنوئیدها
- پیش سازهای ویتامین A هستند که در میوهها، سبزیجات و روغنهای گیاهی به وفور یافت میشوند.
- رایجترین نوع کاروتنوئید، بتاکاروتن است که در هویج، سیب زمینی شیرین و سبزیجات برگدار مانند اسفناج یافت میشود.
- بدن باید کاروتنوئیدها را به فرم فعال ویتامین آ تبدیل کند.
برای استفاده از هر دو شکل ویتامین A، بدن شما باید آنها را به رتینال و اسید رتینوئیک، اشکال فعال ویتامین آ، تبدیل کند.از آنجایی که ویتامین آ محلول در چربی است، برای استفاده بعدی در بافت بدن ذخیره می شود.
از آنجایی که ویتامین A محلول در چربی است، بدن میتواند آن را برای استفاده بعدی ذخیره کند. بیشتر ویتامین آ بدن در کبد به شکل استرهای رتینیل ذخیره میشود، این استرها سپس به All-trans-Retinol تجزیه میشوند، که به پروتئین اتصال دهنده رتینول متصل میشود. سپس وارد جریان خون شما می شود و در این زمان بدن می تواند از آن استفاده کند.
نحوه جذب و متابولیسم ویتامین A
- پس از مصرف، ویتامین آ از پیش ساخته شده به طور مستقیم جذب جریان خون میشود.
- کاروتنوئیدها باید ابتدا توسط آنزیمهای موجود در روده به رتینول تبدیل شوند.
- سپس، رتینول به رتینال و در نهایت به اسید رتینوئیک، فرم فعال ویتامین آ، تبدیل میشود.
- اسید رتینوئیک با اتصال به پروتئینهای خاصی در بدن، به سلولها منتقل میشود و در آنجا وظایف خود را انجام میدهد.
عملکرد ویتامین A در بدن
ویتامین A برای سلامتی شما ضروری است. این ویتامین از رشد سلولی، عملکرد سیستم ایمنی، رشد جنین و بینایی پشتیبانی میکند. شاید یکی از شناخته شده ترین عملکردهای ویتامین آ نقش آن در بینایی و سلامت چشم باشد.
رتینال، شکل فعال ویتامین A، با پروتئینی به نام اوپسین ترکیب می شود تا رودوپسین را تشکیل دهد، مولکولی که برای دید رنگی و دید در نور کم ضروری است. همچنین به محافظت و نگهداری قرنیه، که لایه بیرونی چشم شماست، و ملتحمه، غشای نازکی که سطح چشم و داخل پلک ها را می پوشاند، کمک می کند. علاوه بر این، ویتامین آ به حفظ بافت های سطحی مانند پوست، روده ها، ریه ها، مثانه و گوش داخلی کمک میکند.
این ویتامین با حمایت از رشد و توزیع سلول های T، نوعی گلبول سفید که بدن شما را در برابر عفونت محافظت می کند، از عملکرد سیستم ایمنی پشتیبانی می کند. علاوه بر این، ویتامین A برای سلامت سلول های پوستی، سلامت باروری زنان و مردان و رشد جنین بسیار مهم است.
نقش ویتامین A در بینایی
- شاید یکی از شناخته شدهترین عملکردهای ویتامین آ، نقش آن در بینایی و سلامت چشم باشد.
- رتینال، شکل فعال ویتامین A، با پروتئینی به نام اوپسین ترکیب میشود تا رودوپسین را تشکیل دهد.
- رودوپسین مولکولی کلیدی در شبکیه چشم است که برای دید در نور کم و دید رنگی ضروری است.
- کمبود ویتامین آ میتواند منجر به شب کوری، خشکی چشم و در موارد شدید، آسیب دائمی چشم شود.
- ویتامین A همچنین به محافظت و نگهداری قرنیه، لایه بیرونی شفاف چشم، و ملتحمه، غشای نازکی که سطح چشم و داخل پلکها را میپوشاند، کمک میکند.
عملکردهای دیگر ویتامین A در بدن
- سلامت پوست: ویتامین آ برای حفظ سلامت سلولهای پوستی ضروری است و به جلوگیری از خشکی، پوسته پوسته شدن و چین و چروک کمک میکند.
- سیستم ایمنی: این ویتامین با حمایت از رشد و تمایز سلولهای T، نوعی گلبول سفید که بدن را در برابر عفونتها محافظت میکند، از عملکرد سیستم ایمنی پشتیبانی میکند.
- رشد و نمو: ویتامین A برای رشد و نمو طبیعی جنین و نوزادان ضروری است و کمبود آن میتواند منجر به مشکلات رشدی شود.
- سلامت باروری: این ویتامین برای سلامت باروری زنان و مردان ضروری است و کمبود آن میتواند منجر به ناباروری شود.
- سلامت گوش داخلی: ویتامین آ برای عملکرد صحیح گوش داخلی و حفظ تعادل شنوایی و حس تعادل ضروری است.
ویتامین A برای سلامت چشم، بینایی، عملکرد سیستم ایمنی، رشد سلولی، تولید مثل و رشد جنین ضروری است.
فواید ویتامین A برای سلامتی
ویتامین آ (A) یک ماده مغذی مهم است که به روش های مختلف از سلامت شما محافظت میکند.
آنتی اکسیدان قوی
پیش سازهای ویتامین A مانند بتاکاروتن، آلفاکاروتن و بتاکریپتوکسانتین، آنتی اکسیدان هستند. آنتی اکسیدان ها بدن شما را از رادیکال های آزاد مولکول های بسیار واکنش پذیر که می توانند با ایجاد استرس اکسیداتیو به بدن آسیب برسانند محافظت میکنند. استرس اکسیداتیو با بیماری های مزمنی مانند دیابت، سرطان، بیماری های قلبی و زوال عقل مرتبط است. رژیم غذایی سرشار از کاروتنوئیدها با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از این بیماری ها مانند بیماری های قلبی، سرطان ریه و دیابت مرتبط است.
رادیکالهای آزاد چه هستند؟
رادیکالهای آزاد مولکولهای ناپایدار و بسیار واکنشپذیری هستند که میتوانند در اثر عوامل مختلفی مانند آلودگی هوا، دود سیگار، اشعه ماوراء بنفش و متابولیسم طبیعی بدن ایجاد شوند. این مولکولها با سلولهای بدن واکنش نشان داده و به آنها آسیب میرسانند.
مهم برای سلامت چشم
همانطور که در بالا ذکر شد، ویتامین A برای بینایی و سلامت چشم ضروری است. دریافت کافی ویتامین آ از طریق رژیم غذایی به محافظت در برابر برخی بیماری های چشمی مانند دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD) کمک میکند.
مطالعات نشان می دهد که سطوح بالای بتاکاروتن، آلفاکاروتن و بتاکریپتوکسانتین در خون ممکن است خطر ابتلا به AMD را تا 25 درصد کاهش دهد. این کاهش خطر با محافظت مواد مغذی کاروتنوئیدی از بافت لکه زرد و کاهش سطح استرس اکسیداتیو مرتبط است.
ممکن است در برابر برخی سرطان ها محافظت کند
به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی، میوه ها و سبزیجات سرشار از کاروتنوئید ممکن است در برابر انواع خاصی از سرطان از بدن محافظت کنند.
به عنوان مثال، مطالعه ای روی بیش از 10000 بزرگسال نشان داد که افراد سیگاری با بالاترین سطح خونی آلفاکاروتن و بتاکریپتوکسانتین، به ترتیب 46% و 61% خطر کمتری برای مرگ ناشی از سرطان ریه نسبت به افراد غیرسیگاری با پایین ترین مصرف این مواد مغذی داشتند.
برخی مطالعات نشان دادهاند که افراد با مصرف بیشتر کاروتنوئیدها، به ویژه بتاکاروتن، در معرض خطر کمتری برای ابتلا به سرطان ریه هستند.
علاوه بر این، مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که رتینوئیدها ممکن است رشد سلول های سرطانی خاصی مانند سلول های سرطانی مثانه، سینه و تخمدان را مهار کنند.
برای باروری و رشد جنین حیاتی است
ویتامین A، فراتر از نقشی که در بینایی ایفا میکند، برای باروری و سلامت مادر و جنین در دوران بارداری نیز ضروری است. این ویتامین حیاتی در طیف وسیعی از فرآیندهای مرتبط با تولید مثل، از جمله:
رشد و عملکرد اندامهای تناسلی
- ویتامین A برای رشد و عملکرد صحیح اسپرم در مردان و تخمک در زنان ضروری است. کمبود این ویتامین میتواند منجر به ناباروری در هر دو جنس شود.
- ویتامین آ همچنین برای حفظ سلامت جفت، اندامی که جنین را در رحم تغذیه میکند، ضروری است. جفت سالم برای رشد و تکامل جنین حیاتی است.
رشد و نگهداری بافت جنین
- ویتامین A برای رشد و نگهداری بافت جنین، از جمله سلولهای عصبی، استخوانی و عضلانی، ضروری است.
- کمبود ویتامین آ در دوران بارداری میتواند منجر به نقص لوله عصبی، ناهنجاریهای رشدی و سایر مشکلات سلامتی در جنین شود.
رشد جنین
- ویتامین A برای رشد کلی جنین و اطمینان از وزن و قد مناسب هنگام تولد ضروری است.
- کمبود ویتامین آ در دوران بارداری میتواند منجر به زایمان زودرس، کموزنی هنگام تولد و سایر مشکلات سلامتی در نوزاد شود.
با توجه به نقش حیاتی ویتامین آ در باروری و سلامت مادر و جنین، مصرف کافی این ویتامین در دوران بارداری و قبل از بارداری بسیار مهم است.
سیستم ایمنی بدن شما را تقویت می کند
ویتامین A با تحریک پاسخ هایی که بدن شما را از بیماری ها و عفونت ها محافظت می کند، بر سلامت ایمنی بدن تأثیر می گذارد. ویتامین آ در ایجاد سلول های خاصی از جمله سلول های B و سلول های T نقش دارد که نقش اساسی در پاسخ های ایمنی در برابر بیماری دارند.
کمبود این ماده مغذی منجر به افزایش سطح مولکول های پیش التهابی می شود که پاسخ و عملکرد سیستم ایمنی را کاهش میدهد.
ویتامین A با تحت کنترل نگه داشتن استرس اکسیداتیو، تقویت سیستم ایمنی بدن و محافظت در برابر بیماری های خاص، به طور مثبت بر سلامتی تأثیر می گذارد.
کمبود ویتامین A
اگرچه کمبود ویتامین A در کشورهای توسعه یافته مانند ایالات متحده نادر است، اما در کشورهای در حال توسعه شایع است، جایی که مردم ممکن است دسترسی محدودی به منابع غذایی حاوی ویتامین آ از پیش ساخته شده و کاروتنوئیدهای پیش ساز ویتامین آ داشته باشند.
کمبود ویتامین A می تواند منجر به عوارض جدی سلامتی شود. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، کمبود ویتامین A علت اصلی نابینایی قابل پیشگیری در کودکان در سراسر جهان است.
کمبود ویتامین A همچنین شدت و خطر مرگ ناشی از عفونت هایی مانند سرخک و اسهال را افزایش میدهد. علاوه بر این، تحقیقات نشان داده است که کمبود ویتامین آ خطر ابتلا به کم خونی و مرگ در زنان باردار را افزایش می دهد و با کند کردن رشد و نمو، تأثیر منفی بر جنین می گذارد.
علائم کمبود خفیف ویتامین A شامل مشکلات پوستی مانند هایپرکراتوزیس (ضخیم شدن لایه شاخی پوست) و آکنه است. گروه های خاصی مانند نوزادان نارس، افراد مبتلا به فیبروز کیستیک و زنان باردار یا شیرده در کشورهای در حال توسعه بیشتر در معرض کمبود ویتامین آ هستند.
گروههای در معرض خطر
- نوزادان نارس: ذخایر ویتامین A در بدن نوزادان نارس کم است و آنها در معرض خطر بیشتری برای کمبود این ویتامین هستند.
- بیماران مبتلا به فیبروز کیستیک: این افراد به دلیل مشکلات گوارشی در جذب ویتامین آ با کمبود این ویتامین مواجه میشوند.
- زنان باردار یا شیرده در کشورهای در حال توسعه: به دلیل سوءتغذیه و دسترسی محدود به منابع غذایی حاوی ویتامین A ، این گروه در معرض خطر کمبود این ویتامین قرار دارند.
اقدامات پیشگیرانه
- غنیسازی مواد غذایی: افزودن ویتامین A به غذاهای پایه مانند آرد و روغن میتواند به رفع کمبود این ویتامین در جمعیتهای در معرض خطر کمک کند.
- مکملسازی: توزیع مکملهای ویتامین آ به کودکان و زنان باردار در مناطق با شیوع بالای کمبود این ویتامین میتواند از بروز عوارض جدی سلامتی جلوگیری کند.
- ترویج تنوع غذایی: آموزش مردم به مصرف طیف وسیعی از میوهها و سبزیجات که منابع غنی از ویتامین A و پیشسازهای آن هستند، میتواند به بهبود وضعیت تغذیه و کاهش کمبود این ویتامین کمک کند.
کمبود ویتامین آ می تواند منجر به نابینایی، افزایش خطر ابتلا به عفونت، مشکلات دوران بارداری و مشکلات پوستی شود.
منابع غذایی ویتامین A
ویتامین A را میتوان از منابع غذایی مختلف، به صورت پیش ساخته (Retinol) و پیش ساز ویتامین A (کاروتنوئیدها) دریافت کرد. ویتامین A پیش ساخته نسبت به کاروتنوئیدهای گیاهی، راحت تر توسط بدن شما جذب و استفاده می شود.
توانایی بدن شما برای تبدیل موثر کاروتنوئیدها، مانند بتاکاروتن، به ویتامین آ فعال به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله ژنتیک، رژیم غذایی، سلامت کلی و داروها.
به همین دلیل، کسانی که رژیمهای غذایی گیاهی را دنبال میکنند، به ویژه وگنها باید نسبت به دریافت کافی غذاهای غنی از کاروتنوئید هوشیار باشند.
غذاهای با بالاترین میزان ویتامین A پیش ساخته عبارتند از:
- زرده تخم مرغ
- جگر گاو
- سوسیس جگر
- کره
- روغن کبد ماهی
- جگر مرغ
- ماهی آزاد
- پنیر چدار
- کالباس جگر
- ماهی خال مخالی سرزرد
- قزل آلا
غذاهای حاوی مقادیر بالای کاروتنوئیدهای پیش ساز ویتامین A مانند بتاکاروتن عبارتند از:
- سیب زمینی شیرین
- کدو حلوایی
- هویج
- کلم پیچ
- اسفناج
- برگ قاصداق
- کلم برگ
- کدو حلوایی زمستانی
- طالبی
- پاپایا
- فلفل قرمز
ویتامین A پیش ساخته در غذاهای حیوانی مانند جگر، ماهی آزاد و زرده تخم مرغ وجود دارد، در حالی که کاروتنوئیدهای پیش ساز ویتامین آ در غذاهای گیاهی از جمله سیب زمینی شیرین، کلم پیچ و هویج یافت می شود.
مسمومیت و توصیه های مصرف
همانطور که کمبود ویتامین A میتواند تأثیر منفی بر سلامتی داشته باشد، مصرف بیش از حد آن نیز میتواند خطرناک باشد.
دریافت توصیه شده روزانه (RDA) برای ویتامین آ به ترتیب برای مردان و زنان 900 میکروگرم و 700 میکروگرم در روز است. رسیدن به این میزان مصرف با مصرف کافی از غذاهای کامل به راحتی امکان پذیر است.
با این حال، برای جلوگیری از مسمومیت، مهم است که از حداکثر میزان مصرف مجاز (UL) یعنی 10000 واحد بین المللی (3000 میکروگرم) در روز برای بزرگسالان تجاوز نکنید.
اگرچه مصرف بیش از حد ویتامین A پیش ساخته از طریق منابع حیوانی مانند جگر امکان پذیر است، اما مسمومیت بیشتر با مصرف بیش از حد مکمل و درمان با داروهای خاص مانند ایزوترتینوئین مرتبط است.
از آنجایی که ویتامین A محلول در چربی است، در بدن شما ذخیره می شود و میتواند به مرور زمان به سطوح ناسالمی برسد.
مصرف بیش از حد ویتامین A میتواند منجر به عوارض جانبی جدی شود و حتی در صورت مصرف دوزهای بسیار بالا می تواند کشنده باشد.
مسمومیت حاد ویتامین آ در مدت زمان کوتاهی، زمانی که یک دوز بسیار بالای ویتامین A به طور یکجا مصرف شود، رخ می دهد. مسمومیت مزمن زمانی اتفاق می افتد که دوزهایی بیش از 10 برابر RDA در مدت زمان طولانی تری مصرف شود.
شایع ترین عوارض جانبی مسمومیت مزمن ویتامین آ که اغلب با عنوان هایپرویتامینوز A شناخته می شود عبارتند از:
- اختلالات بینایی
- درد مفاصل و استخوان
- بی اشتهایی
- تهوع و استفراغ
- حساسیت به نور خورشید
- ریزش مو
- سردرد
- خشکی پوست
- آسیب کبد
- یرقان
- تأخیر در رشد
- کاهش اشتها
- گیجی
- خارش پوست
اگرچه مسمومیت حاد ویتامین A نسبت به مسمومیت مزمن آن کمتر شایع است، اما با علائم شدیدتری از جمله آسیب کبدی، افزایش فشار جمجمه و حتی مرگ همراه است.
علاوه بر این، مسمومیت با ویتامین آ می تواند تأثیر منفی بر سلامت زنان باردار و نوزادان آنها داشته باشد و منجر به بروز ناهنجاری های رشدی جنین شود.
برای جلوگیری از مسمومیت، از مصرف مکمل های حاوی دوز بالای ویتامین A خودداری کنید. حداکثر مجاز مصرف (UL) برای ویتامین A در مورد منابع غذایی حیوانی حاوی ویتامین آ و همچنین مکمل های ویتامین آ اعمال می شود.
مصرف بالای کاروتنوئیدهای رژیمی با مسمومیت مرتبط نیست، اگرچه مطالعات، مصرف مکمل های بتاکاروتن را با افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه و بیماری قلبی در افراد سیگاری مرتبط میدانند.
از آنجایی که مصرف بیش از حد ویتامین آ می تواند مضر باشد، قبل از مصرف مکمل های ویتامین A با پزشک مشورت کنید.
مسمومیت با ویتامین آ ممکن است اثرات منفی مانند آسیب کبدی، اختلالات بینایی، تهوع و حتی مرگ به همراه داشته باشد. مصرف مکمل های حاوی دوز بالای ویتامین آ را مگر به تجویز پزشک انجام ندهید.
ویتامین A: نتیجه گیری
ویتامین A یک ماده مغذی محلول در چربی است که برای عملکرد سیستم ایمنی، سلامت چشم، تولید مثل و رشد جنین ضروری است. کمبود و مصرف بیش از حد آن ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
بنابراین، در حالی که رسیدن به میزان توصیه شده روزانه (RDA) 700 تا 900 میکروگرم برای بزرگسالان ضروری است، مهم است که از حد مجاز مصرف روزانه 3000 میکروگرم تجاوز نکنید.رژیم غذایی سالم و متعادل راهی عالی برای تامین مقدار بی خطر از این ماده مغذی ضروری برای بدن شماست.