هیچوقت برای کشف یک رژیم غذایی وگان دیر نیست. در واقع، به لطف تعداد زیادی از جایگزینهای گوشت گیاهی که امروزه در دسترس هستند، گیاهخوار بودن نسبت به گذشته بسیار آسانتر شده است. با این همه، یک سوال بزرگ درباره گوشت گیاهی وجود دارد که بسیاری از مردم تازه شروع به پرسیدن آن کردهاند این است که آیا گوشت گیاهی غذایی سالم است؟
پاسخ به این سوال میتواند پیچیده باشد. برخی از جایگزینهای گوشت گیاهی از مواد مغذی و کمفرآوریشده تشکیل شدهاند و میتوانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشند. اما بسیاری از گزینههای محبوب موجود در بازار، بهخصوص آنهایی که شبیه گوشت واقعی هستند و طعم مشابهی دارند، ممکن است حاوی مواد افزودنی و فرآوریشده باشند که چندان برای سلامتی مفید نیستند. بنابراین، انتخاب آگاهانه و مطالعه برچسبهای تغذیهای میتواند به مصرفکنندگان کمک کند تا بهترین گزینهها را برای سلامت خود انتخاب کنند. در این مقاله از چرا به بررسی کامل این سوال میپردازیم. با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: چگونه روزانه 100 گرم پروتئین مصرف کنیم؟
گوشتهای گیاهی از چه موادی ساخته شدهاند؟
البته، این بستگی به نوع جایگزین گوشت دارد. برخی از گزینههای گوشت گیاهی مغذی هستند و عمدتاً از غذاهای کامل کمفرآوریشده تشکیل شدهاند. اما بسیاری از گزینههای محبوب در بازار به خصوص آنهایی که شبیه گوشت واقعی هستند و طعم مشابهی دارند خیلی برای شما مفید نیستند.
به طور کلی، گوشت گیاهی عمدتاً از مواد زیر تشکیل میشود:
- سویا
- حبوبات
- سبزیجاتی مانند نخود و بروکلی
- میوههایی مانند جک فروت
اینها که خوب به نظر میرسند، درست است؟ پس چرا درباره ناسالم بودن گوشت گیاهی صحبت میکنیم؟ چون همه چیز به نحوه فرآوری این مواد اولیه بستگی دارد.
برای اینکه مواد شبیه به گوشت به نظر برسند و طعم مشابهی داشته باشند، تولیدکنندگان مواد غذایی افزودنیهایی مانند گلوتن گندم، مقدار زیادی نمک و رنگهای مصنوعی اضافه میکنند. به عبارت دیگر، وقتی شما یک جایگزین گوشت را انتخاب میکنید که بسیار شبیه به گوشت واقعی است، احتمالاً به این دلیل است که آن “گوشت” به شدت فرآوری شده است.
این به این معنا نیست که همه گزینههای گوشت گیاهی به اندازه گوشتهای فرآوری شده برای سلامتی مضر هستند. اما بله، آن هاتداگ گیاهی احتمالاً به اندازه یک هاتداگ معمولی ناسالم است.
گوشت گیاهی قطعاً میتواند به کاهش بار محیطی، حمایت از رفاه حیوانات و صرفهجویی در هزینهها کمک کند. اما اگر به دلایل سلامتی به دنبال جایگزینی گوشت هستید، باید در انتخاب جایگزینهای گوشت دقت کنید.
بیشتر بخوانید: کمبود ویتامین با چه علائم و نشانههایی همراه است؟
نگرانیهای مربوط به سلامت گوشت گیاهی
بیایید برخی از بزرگترین ریسکهای مربوط به گوشت گیاهی ناسالم را بررسی کنیم.
بسیار فرآوریشده
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، برای اینکه چیزی که گوشت نیست طعم و ظاهر گوشت واقعی را داشته باشد، نیاز به فرآوری زیادی دارد. غذاها زمانی بیشتر فرآوری میشوند که حاوی مواد مصنوعی یا “طعمهای طبیعی” باشند. در جایگزینهای گوشت، موادی مانند ایزوله پروتئین سویا، کنسانتره پروتئین سویا و پروتئین گیاهی بافتدار مواد فرآوریشده هستند.
این خبر بدی است زیرا غذاهای بسیار فرآوریشده خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش میدهند:
- چاقی
- زوال عقل
- فشار خون بالا
- دیابت نوع 2
- کاهش امید به زندگی
کمبود مواد مغذی کلیدی
گوشت گاو، خوک و مرغ پروتئین کامل به بدن شما میدهند، به این معنی که حاوی تمام 9 اسید آمینهای هستند که نیاز دارید اما خودتان نمیتوانید بسازید.
بسیاری از گوشتهای گیاهی از موادی تهیه میشوند که خودشان پروتئین کامل نیستند، مانند حبوبات و سبزیجات. اگر به جای گوشت واقعی از گوشت گیاهی استفاده میکنید، باید بدانید که کدام مواد مغذی در آن وجود ندارد تا بتوانید آنها را مکمل کنید. همچنین باید از گزینههای پروتئین کامل گیاهی مانند کینوا، توفو و تمپه مطلع باشید.
پروتئین کمتر
اکثر بزرگسالان باید به ازای هر کیلوگرم وزن بدن خود 0.8 گرم پروتئین مصرف کنند، و اگر فعال هستید این مقدار باید بیشتر باشد. برخی از گوشتهای گیاهی پروتئین کمتری نسبت به گوشت واقعی دارند، اگرچه این موضوع در سالهای اخیر بهبود یافته است. در نهایت، برای حفظ یک رژیم غذایی کامل و سالم، احتمالاً میخواهید با غذاهای گیاهی با پروتئین بالا مانند حبوبات و مغزها مکمل کنید.
سطح بالای نمک و چربیهای اشباع
یکی از بزرگترین مشکلات گوشت گیاهی از محتوای نمکی که دارد ناشی میشود. همانطور که گوشت حیوانات فرآوریشده، بیشتر گوشت گیاهی نیز شامل مقدار قابل توجهی نمک است. بیشتر نمک مصرفی در رژیمهای غذایی ما از غذاهای فرآوریشده میآید. قبل از اینکه فرض کنید یک جایگزین گوشتی سالم است، برچسب آن را بخوانید و بهطور خاص سطح نمک را بررسی کنید. این مسئله بهویژه مهم است اگر فشار خون بالا یا مشکلات دیگر سلامتی قلبی دارید.
همچنین، جایگزینهای گوشتی بهطور معمول شامل چربیهای اشباع به دلیل نوع روغنهای استفادهشده، بهویژه روغن نارگیل، هستند. چربیهای اشباع چربیهای ناسالمی هستند که میتوانند خطر بروز بیماری قلبی و کلسترول بالا را افزایش دهند.
بیشتر بخوانید: آیا قلب سالم تری میخواهید؟ معرفی بهترین مواد غذایی برای سلامت قلب
سخن پایانی
بسیاری از جایگزینهای گوشت گیاهی که بسیار فرآوریشدهاند، برای شما خوب نیستند. با این حال، همه جایگزینهای گوشت ناسالم نیستند. اگر بدانید چگونه برچسبها را بخوانید و گزینههای گوشت گیاهی سالمتر را انتخاب کنید، میتوانید گوشت گیاهی با مواد ارگانیک واکاویشده از مواد غذایی کامل با سطح کمتری نمک و سطح بالاتری فیبر و آهن پیدا کنید.
یک رژیم غذایی مبتنی بر گیاهان میتواند بسیار سالم باشد همچنین ارزانتر و محیطزیستی و دوستانه با حیوانات تا زمانی که شما با مواد غذایی کامل تغذیه کنید. داشتن ابزارهای مناسب برای آمادهسازی غذاهای مغذی با مواد کمفرآوری میتواند به شما کمک کند تا حالت بهتری داشته باشید. گوشت گیاهی خانگی که از سبزیجات و حبوبات تهیه شده است، ایدهآل است، اما توفو، تمپه و سایتان گزینههای گوشتی با پروتئین بالا و کمتر فرآوری شده هستند.