...
پنجشنبه 1 آذر 1403
روانشناسی

چگونه با احساس طرد شدن مقابله کنیم؟

چگونه با احساس طرد شدن مقابله کنیم

طرد شدن یک واقعیت زندگی است. هر چقدر هم که موفق باشید، هرکسی در مقطعی از زندگی با واقعیت دردناک احساس طرد شدن روبرو خواهد شد. حتی اگر کسی شما را نادیده بگیرد، طرد کند و تمام ویژگی‌های شما را نپذیرد، این امر نباید شما را نابود کند.

در واقع، از نظر عصبی، تفاوت کمی بین درد ناشی از یک آسیب فیزیکی و درد عاطفی پس زدن و طرد شدن در MRI وجود دارد. یادگیری نحوه برخورد سالم با احساس طرد شدن یک مهارت زندگی ارزشمند است که می‌توانید در تمام جنبه‌های زندگی شخصی، حرفه ای و عاشقانه خود از آن استفاده کنید.

چرا طرد شدن دردناک است؟

طرد شدن توسط یک دوست، یک مدیر عامل جهت استخدام یا شریک عاشقانه زندگیتان، دردناک است. به دلیلی به آن ضربه ناشی از طرد شدن می گویند، این عذابی که احساس می‌کنید واقعی است. چه آسیب ناشی از طرد شدن یا بریدن انگشت خود را تجربه کنید، همان ناحیه از مغز شما هنگام پردازش این اطلاعات فعال می‌شود.

ورای احساس فیزیکی، طرد شدن نیز به نیاز ما به پذیرش و تعلق ضربه می‌زند. انسان‌ها موجودات اجتماعی هستند و میل ما برای ارتباط از طریق تکامل رشد کرده است. از زمانی که انسان‌ها به عنوان گروه‌های شکارچی با هم زندگی می‌کردند، افرادی که به راحتی در قبیله ادغام می شدند احتمال بیشتری برای زنده ماندن و تولید مثل داشتند.

کسانی که نمی‌توانستند با دیگران پیوندهای نزدیک برقرار کنند، به احتمال زیاد رها می شدند یا به عنوان یک طرد شده تلقی می‌شدند. با گذشت زمان، احساس نیاز به گنجانده شدن در یک جمع، در مغز انسان برنامه ریزی شده است. وقتی طرد اتفاق می‌افتد، شرایط با نیاز تکاملی شما همخوانی ندارد و باعث اضطراب، استرس، شک و تردید می‌شود.

اگر وقتی کسی حضور شما را رد می‌کند دچار این احساسات شدید این به این معنی نیست که شما ضعیف هستید. این یک امر زیست شناسی است. واکنش عاطفی شما به ناامیدی شخصی تحت کنترل شما نیست، اما نحوه واکنش شما به موقعیتی که این احساسات را ایجاد می‌کند، تحت کنترل شماست.

مراحل احساس طرد شدن چیست؟

قبل از اینکه بتوانید احساسات خود را درباره احساس طرد شدن بپذیرید، لازم است که اول آنها را بشناسید. از نقطه نظر احساسی، کنار آمدن با احساس طرد شدن یک فرآیند بسیار شبیه به سوگواری از دست دادن کسی است.

همانطور که احساسات خود را پردازش می‌کنید، از یک مرحله به مرحله بعدی می روید تا اینکه در نهایت از افکار و احساسات خشم، ناامیدی و شک نسبت به خود عبور کنید تا از موقعیت فراتر بروید و آرامش پیدا کنید.

مدت زمانی که برای هر مرحله از رد شدن صرف می‌کنید به شما و موقعیت بستگی دارد. برخی ممکن است سریع بگذرند، برخی دیگر کمتر. مهم است که با خودتان صبور و مهربان باشید. هیچ زمان مطلوب و از پیش تعیین شده ای برای کنار آمدن با احساس طرد شدن وجود ندارد.

غلبه بر احساس طرد شدن

پنج مرحله احساس طرد شدن

1. انکار

اولین واکنش شما هنگام طرد شدن توسط کسی، ناباوری خواهد بود. شما این حقیقت را انکار خواهید کرد. با خودتان می‌گویید حتما اشتباهی رخ داده است زیرا شما سزاوار احترام این شخص هستید، بنابراین ممکن است احساس کنید یک جای کار میلنگد، یا اتفاقی که افتاده کاملا اشتباه است.

2. عصبانیت

هنگامی که متوجه شدید که طرد شدن شما یک سوء تفاهم نیست و از مرحله انکار رد شوید، از این واقعیت احساس عصبانیت می‌کنید. هنگامی که متوجه می‌شوید فردی شما را طرد می‌کند از اینکه خطای خود را متوجه نشده است، ممکن است عصبانی شوید.

در این مرحله، ممکن است وسوسه انگیز باشد که با فردی را که شما را طرد کرده است جرو بحث کنیدو صحبتتان را به او بگویید. اما این کار را انجام ندهید. در نهایت، تخلیه احساسات منفی خود نسبت آنها فقط باعث آسیب بیشتر به خودتان می‌شود. نفس عمیق بکشید و برای آرام کردن خود تلاش کنید. این موقعیتی است که باید اجازه دهید منطق بر شما غالب شود و سعی کنید خشم خود را مدیریت کنید.

3. چانه زنی

به نقطه‌ای خواهید رسید که فکر می‌کنید شخصی که شما را نا امید کرده و به شما احساس طرد شدن داده، حتما به دلیل یک فرض اشتباه یا کمبود اطلاعات این کار را انجام داده است. شما فکر می‌کنید که اگر بتوانید فقط با آنها صحبت کنید، آنها را به دست خواهید آورد

این مرحله به راحتی می‌تواند به چیزی ترسناک برای طرف مقابل تبدیل شود. باید به فردی که شما را رد کرده فضا بدهید. آنها توضیحی برای طرد کردنتان به شما بدهکار نیستند، اما به خاطر خیر و صلاح رابطه آینده‌تان (اگر هر دوی شما این را انتخاب کنید) شما باید تصمیمی که آن فرد گرفته را با لطف بپذیرید.

4. افسردگی

طرد شدن با یک گره درهم از احساسات همراه است. علاوه بر احساس عصبانیت و ناامیدی، شما غمگین، شرمنده، گیج، صدمه دیده یا همه موارد فوق هستید. اعتماد به نفس شما ضربه خورده است و ممکن است ارزش خود را زیر سوال ببرید. همه این احساسات پاسخ معتبری به اطرد شدن است که ممکن است منجر به احساس افسردگی شود.

اکنون زمانی است که باید تمام مراحل روتین مراقبت از خود را که کنار گذاشته اید دوباره از سر بگیرید. شمع روشن کنید، اطرافتان را با دوستانتان محاصره کنید یا از یک حمام گرم لذت ببرید. هر چیزی که به شما احساس راحتی و آرامش می‌دهد را در روتین زندگیتان قرار دهید.

هنگامی که احساس آرامش شما برگشت، شروع به بررسی احساسات خود کنید تا تشخیص دهید که چه احساساتی باعث افسردگی شما می‌شود و برنامه‌ای برای رفع آنها ایجاد کنید. این می تواند به سادگی یادآوری به خودتان باشد که چرا انسان شگفت انگیز و خارق العاده‌ای هستید برای همه افرادی که شما را دوست دارند و برای شما ارزش قائل هستند.

5. پذیرش

اکنون که احساسات شما دوباره برگشته است و بیشتر شبیه خود قدیمی و با اعتماد به نفستان هستید، وقت آن است که نگاهی انتقادی به موقعیت بیندازید. شاید طرد شدن شما ناشی از این باشد که شما برای هم مناسب نبودید یا چیزهایی در جریان بوده که خارج از کنترل شماست.

ممکن است اشتباهی را که مرتکب شده‌اید متوجه شوید و بدانید که این یک فرصت یادگیری است. همچنین این امکان وجود دارد که هرگز به طور کامل دلیل و چگونگی وضعیت را درک نکنید. و این اشکالی ندارد.

صرف نظر از این، شما از این تجربه چیزی را یاد گرفته‌اید و رشد کرده‌اید. شما اکنون فرآیند را درک می‌کنید و دفعه بعد که با احساس طرد شدن مواجه شدید، بهتر می توانید احساسات خود را تشخیص دهید.

بیشتر بخوانید: 31 راه برای رهایی سریع ذهن از افکار منفی

مقابله با احساس طرد شدن

نحوه برخورد با احساس طرد شدن

هنگامی که خود را در میان دست و پنجه نرم کردن با احساس طرد شدن می‌بینید، وسوسه انگیز است که بگویید: “من نمی توانم طرد شوم” و هر کاری که در توان دارید برای اجتناب از آن انجام دهید. اما نکته اینجاست: اگر به طور کلی از خود را در برابر طرد شدن محافظت کنید، هیچ ریسکی نخواهید کرد و رشد بالقوه را از دست می‌دهید.

دنبال کردن رویاهای خود اغلب شامل انجام یک سری مصاحبه بدون رسیدن به شغل یا تحمل ماه‌ها تنهایی در حین جستجوی شریک زندگی‌تان است. این می‌تواند ناامید کننده باشد، اما با یک انتخاب اساسی روبرو می‌شوید: اینکه در منطقه امن خود بمانید، امن اما پیدانشدنی، یا احساس طرد شدن را به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از سفر به سمت زندگی مورد نظر خود بپذیرید.

انتخاب کردن برای رها کردن خود در برابر ناامیدی یک تصمیم ساده نیست. با این حال، درک نحوه رسیدگی به طرد شدن به شما قدرت می‌دهد تا انعطاف پذیری را پرورش دهید و به پیشرفت ادامه دهید. چه کسی می‌داند؟ شاید دفعه بعد، شما باشید که پیشنهاد شغلی را رد می‌کنید یا از یک فرد سمی فاصله می‌گیرید.

بیشتر بخوانید: روابط سمی: شناخت، درک و درمان

چگونه با احساس طرد شدن مقابله کنیم؟

1. تشخیص دهید که احساس طرد شدن بخشی از زندگی است

برخی چیزها قرار نیست که باشند. و طرد شدن می‌تواند منجر به تغییرات مثبت شود. این بدان معناست که محدودیت‌های خود را پشت سر می‌گذارید، ریسک می‌کنید و از منطقه امن خود دور می‌شوید. اگر بدون طرد شدن زندگی کنید، کار اشتباهی انجام می‌دهید.

2. آنچه که اتفاق افتاده است را بپذیرید

بدترین راه برای کنار آمدن با طرد شدن، انکار آن است. هر چه مدت بیشتری با ادعای اینکه “مهم نیست” خود را فریب دهید، غلبه بر درد و ناامیدی دشوارتر خواهد بود. شما ناامید شده‌اید. نا امیدی و تمام احساسات دیگری که با درد طرد شدن همراه است را بپذیرید.

3. احساسات خود را پردازش کنید

برای درک و مدیریت مثبت احساسات خود تلاش کنید. شما نمی‌خواهید عصبانی شوید و آن را بر سر طرف مقابل بیاورید. بله، طرد شدن صدمه می زند، اما این به شما این حق را نمی‌دهد که دیگران را آزار دهید.

4. با خود با مهربانی رفتار کنید

زمانی که با احساس طرد شدن مواجه می‌شوید، کمی محافظه کار تر شدن اشکالی ندارد. شما به زمان نیاز دارید تا به سلامتی خود رسیدگی کنید و به حالت عاطفی یکنواخت بازگردید. خودتان را سرزنش نکنید یا بیش از حد به موقعیت فکر نکنید. دلسوز باشید و بدانید که وقتی آماده باشید چیز جدیدی یاد خواهید گرفت.

5. سالم بمانید

مراقب سلامتی خود چه جسمی و چه روانی باشید. خیلی آسان است که آنقدر غرق در ناامیدی شوید که اجازه دهید همه چیز از بین برود. ورزش کردن یا یادگیری یک مهارت جدید شما را از نشخوار کردن در مورد احساس طرد شدن باز می دارد و مغزتان را متمرکز می‌کند. شما روی زمان حال تمرکز می‌کنید، نه روی گذشته.

اگر با وجود تمام تلاش‌هایتان، حال بد شما بیش از دو هفته طول کشید، وقت آن است که از متخصص کمک بگیرید. از تماس گرفتن با یک متخصص سلامت روان نترسید. یک مشاور یا روان درمانگر می‌تواند به شما کمک کند تا مهارت‌ها و استراتژی‌های مقابله‌ای را توسعه دهید تا افکار و احساسات منفی طرد شدن را بدون نگاه کردن به گذشته پشت سر بگذارید.

6. اجازه ندهید که طرد شدن شما را تعریف کند

قابل درک است، اولین واکنش شما به طرد شدن ممکن است این باشد که بپرسید مشکل شما چیست. واکنش یک فرد خجالتی به طرد اجتماعی ممکن است حتی بیشتر به درونگراتر بودنش منجر شود.

به یاد داشته باشید: شما می توانید شیرین ترین هلوی یک درخت باشید، اما افرادی هستند که هلو را دوست نداشته باشند. به خود واقعی خود بپردازید زیرا کسانی را جذب خواهید کرد که قدر همه چیزهایی را که در شما جمع شده است می‌دانند.

7. از یک تجربه، به رشد شخصی برسید

احساس طرد شدن آزاردهنده است، اما فکر کردن به کارهای اشتباهی که انجام دادید هیچ سودی برای شما ندارد. سعی کنید به طور عینی به موقعیت نگاه کنید. آیا چیزی هست که بتوانید از این موضوع یاد بگیرید؟ اگر کسی برای یک فرصت شغلی شما را طرد کرد، به دنبال بازخورد سازنده باشید تا به شما در شناسایی زمینه‌هایی که می توانید رزومه خود را تقویت کنید کمک کنید.

آیا نشانه های جدی وجود داشت که در طول مسیر از دست داده باشید و نتیجه نگرفته باشید؟ از این اطلاعات به عنوان یک راهنمایی آماده سازی خود برای دفعه بعدی که تصمیم گرفتید خود را در چنین موقعیتی قرار دهید، استفاده کنید.

سخن پایانی

درد طرد شدن یک کبودی عاطفی واقعی است. می‌تواند اعتماد به نفس و عزت نفس شما را تضعیف کند. اگر برای شما سخت است که به عقب برگردید، ممکن است به زمان نیاز داشته باشید تا حس عشق به خود و عزت نفس خود را دوباره ایجاد کنید.

کسی که عمیقاً از ارزش خود آگاه است، بهتر می‌تواند از طرد شدن به سلامت بازگردد. شما می‌توانید با اطمینان به جلو حرکت کنید، بدانید که حداقل یک نفر وجود دارد از ویژگی‌های شما قدردانی می‌کند و آن شخص خود شما هستید.

اعتماد به نفس و احساس سالم به این معنا نیست که دیگر هرگز احساس طرد شدن نخواهید کرد. غیرممکن است. اما زمانی که امری اجتناب ناپذیر اتفاق بیفتد، می‌توانید احساساتی را که تجربه ایجاد می‌کند بپذیرید و پردازش کنید، بفهمید که از کجا آمده‌اند، و تشخیص دهید ناراحتی اولیه مهم نیست، حال شما خوب خواهد شد.

بیشتر بخوانید

کنترل خشم و عصبانیت با 10 روش کاربردی

پدرام

افسردگی معنوی چیست؟

صحرا

علائم و نشانه‌های افسردگی در کودکان

صحرا

10 ویژگی کلیدی افراد درونگرا با هوش عاطفی بالا

صحرا

5 تایپ شخصیتی کمیاب بر اساس شاخص MBTI

صحرا

ذهن آگاهی چیست؟ ۵ تمرین برای آگاه سازی ذهن

فاطمه مهراسبی

ارسال دیدگاه